Transport / Installatie

Het installeren van uw Jacuzzi/ Spa kunnen wij voor u verzorgen, maar dat kunt u eventueel ook zelf doen. Voor beide opties geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is voor de voortgang van de installatie. Het bevordert een veilige en goede installatie maar bespaart ook een hoop tijd en kosten. Denk hierbij aan het verstevigen van de ondergrond, een extra stopcontact aanleggen etc. Beschikt u niet over de kennis of heeft u geen tijd om de installatie zelf te verzorgen, dan kunt u de installatie van uw Jacuzzi ook over laten aan onze ervaren en deskundige monteurs.

Voorafgaand aan de installatie van de Jacuzzi
Voordat u uw Jacuzzi installeert of laat installeren is het van belang de volgende punten te bepalen en eventueel te regelen:

  • Bepaal vooraf waar en hoe u uw Jacuzzi/ Spa wilt plaatsen
  • Zorg voor een vlakke, stevige ondergrond
  • Zorg voor een goede elektriciteitsaansluiting 
  • Zorg voor een watertappunt voor het vullen van het bad

Jacuzzi/ Spa binnen plaatsen
Een Jacuzzi is ontworpen voor buitengebruik. Maar het is ook mogelijk om uw Jacuzzi binnenshuis te plaatsen. Hierbij moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Er moet voldoende ruimte zijn om de Jacuzzi naar binnen te transporteren. De afmetingen van een Jacuzzi laten dit niet altijd toe (gemiddelde maten zijn 220 x 215 x 95 cm). Een Jacuzzi bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald. Daarnaast past een Jacuzzi niet door een standaard deuropening.
  • De ondergrond moet vlak en stevig zijn. Het gewicht van een Jacuzzi gevuld met water en gebruikers ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1000 en 2500 kg.
  • Er moeten voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Tijdens het gebruik van de Jacuzzi ontstaat een hoge luchtvochtigheid. Zowel tijdens als na gebruik moet er in de ruimte goed geventileerd kunnen worden.

Jacuzzi/ Spa buiten plaatsen
Ongeveer 90% van de Jacuzzi’s/ Spa’s worden buiten geplaatst. Dit wil niet zeggen dat u uw bad alleen in de warmere maanden kunt gebruiken. De Jacuzzi’s van Sunspa Benelux zijn niet seizoensgebonden en kunnen het gehele jaar door gebruikt worden. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de therapeutische effecten van een Jacuzzi het grootst zijn wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water. Houdt bij het buiten plaatsen van het bad wel rekening met de volgende punten:

  • Plaats de Jacuzzi dicht bij het huis, bij koud weer is het niet prettig om ver te lopen.
  • Het is beter om het bad niet onder bomen te plaatsen, bladeren en vogels bezorgen extra werk als het gaat om het schoon houden van uw Jacuzzi.
  • Een windscherm of afdak verminderen de blootstelling aan weer en wind en drukken de exploitatie- en onderhoudskosten aanzienlijk maar probeer in gedachten te houden dat een goed uitzicht het baden aangenamer en relaxter maakt. Houd ook rekening met de gewenste privacy.

Jacuzzi/ Spa inbouwen
Voor Jacuzzi’s die in een bodem of een grondplaat verzonken worden, moet de installatie zodanig gedaan worden dat men nog wel overal bij kan in verband met onderhoud en servicedoeleinden. Hiervoor zijn speciale panelen aangebracht in de zijwanden van de Jacuzzi. Houd deze altijd vrij en gemakkelijk bereikbaar.

Bereikbaarheid plaatsingslocatie
Gekeken naar de afmetingen van een Jacuzzi® (gemiddelde maten 220 x 215 x 95 cm), is het een gegeven dat deze niet door een standaard deuropening past.. Het bad bestaat uit één geheel en kan niet in delen uit elkaar worden gehaald.

Is de plek waar u de Jacuzzi wilt hebben, gemakkelijk bereikbaar en de toegang via de tuinpoort of de deuren ruim genoeg, dan is het plaatsen van de Jacuzzi geen enkel probleem. Waar dit niet lukt kan er eventueel een kraan worden ingehuurd om het bad over het huis heen te tillen. Houd in dat geval rekening met de reikwijdte van de kraan (30 meter afstand, horizontaal tussen de kraan en de locatie). Maak gebruik van een stevige trekkar voor de wat langere afstanden. Afhankelijk van het type varieert het leeg gewicht van een Jacuzzi tussen de 200 en 350 kg.

De ondergrond
Wegens het gecombineerde gewicht van water en gebruikers in de Jacuzzi is het uitermate belangrijk dat de ondergrond waarop het bad rust vlak en genivelleerd is, en geschikt is om dit gewicht te dragen. Voorkom verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond nadat de Jacuzzi geïnstalleerd is. Een goed aangelegde betegelde vloer voldoet. Een houten vlonder is minder geschikt, aangezien deze eventuele trillingen van het bad kan versterken. Helemaal ideaal is een gestorte of een gewapend betonnen plaat met een minimum dikte van 10 cm. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de Jacuzzi niet al te glibberig wordt als er water over de rand vloeit.

Aansluiting elektriciteit
Een goede elektriciteitsaansluiting is voor de plaatsing van uw Jacuzzi belangrijk! 

Het vullen met water en de afwatering
Het is niet noodzakelijk en eerder af te raden om een vast watertappunt bij de Jacuzzi aan te leggen. Een buitenwaterleiding beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om de Jacuzzi met een tuinslang te vullen. Bij normaal gebruik door 2 personen is het aanbevolen uw Jacuzzi om de 60 dagen te legen en te reinigen. Onafhankelijk van uw eigen waterbehandeling is het toch het beste om het water zeker elke drie maanden te vervangen. Is het water echter minimaal vervuild, laat dan 1/3 deel van het water weglopen en vul de Jacuzzi vervolgens bij met schoon leidingwater. De kosten voor het water liggen tussen de € 1,70 en € 2,40 afhankelijk van de inhoud van uw Jacuzzi.

Installeer het bad zodanig dat wanneer u de Jacuzzi laat leeglopen, het water ongehinderd weg kan lopen. Sluit eventueel een slang aan op de afvoer onderaan het bad dan kunt u het water gemakkelijker verdelen.

Kosten voor installatie:

Voor transport en installatie van een nieuwe (of tweedehands) Jacuzzi/Spa die bij ons is gekocht hanteren wij de volgende tarieven:

 excl. 2 jaar serviceincl. 2 jaar service
Transport & installatie kleine spa€ 360,-€ 530,-
Transport & installatie grote spa€ 425,-€ 645,-