Actie
599.00

Breng sfeer en duurzaamheid in jouw huis met onze bio-ethanol haarden.

Onze bio-ethanol haarden brengen duurzame sfeer in huis. Ze produceren geen rook of geur en zijn gemakkelijk te installeren. Geniet van gezelligheid en warmte, zonder het milieu te belasten.

Ontdek alle sfeerhaarden

Wat is bio-ethanol?

Bio-ethanol is een dunne brandbare vloeistof die gemaakt wordt van voedingsgewassen zoals suikerriet, maïs, graan of suikerbieten. Het wordt ‘bio’ genoemd omdat het een brandstof is die volledig van natuurlijke reststoffen is gemaakt. Het brandbare deel van de vloeistof is ethanol. Dit is gedenatureerde alcohol die is ontstaan door de vergisting van suikers. Aan bio-ethanol zijn nog wat stoffen toegevoegd zodat het vlammenbeeld aantrekkelijk is om te zien en de alcohol niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Bij het verbranden van bio-ethanol ontstaat geen rook of roet en komt alleen CO2 en waterdamp vrij. Je hebt voor een bio ethanol haard dus geen afvoerkanaal voor rookgassen nodig.

Soorten bio-ethanol haarden


Er zijn meerdere soorten sfeerhaarden te koop: tafelhaarden, wandhaarden en buitenhaarden. Ze zijn in allerlei stijlvolle uitvoeringen verkrijgbaar en vooral bedoeld als sfeerelement. Wandhaarden daarentegen zijn niet alleen sfeervol, maar geven ook meer warmte en door een groter brandoppervlak is een spectaculair beeld van vlammen mogelijk zonder dat er sprake is van rookontwikkeling. Aangezien er geen schoorsteen nodig is, kunnen de haarden vrij minimalistisch worden vormgegeven, waardoor ze goed passen in moderne interieurs. Dat geldt ook voor de buitenhaarden op bio-ethanol, die goed te combineren zijn met een moderne tuinarchitectuur.

Voordelen van een bio-ethanol haard

• Geen afvoer voor rookgassen nodig (schoorsteen)
• Geen roetvorming
• Geen stank (>95% ethanol)
• Geen schadelijke gassen
• Milieuvriendelijke brandstof die volledig wordt gemaakt uit natuurlijke restproducten
• Eenvoudig te installeren
• Verkrijgbaar in allerlei stijlvolle designs

Een bio-ethanol haard gebruiken

Natuurlijk moet je goed op de hoogte zijn van de gebruikswijze van een bio-ethanol haard. Je moet onder andere rekening houden met het verbruik, de warmte die de haard afgeeft en vanzelfsprekend ook met de veiligheidsvoorschriften.

Veiligheidsaspecten

Bij het gebruik van sfeerhaarden moet je altijd voorzichtig omgaan met de brandstoffen. Bio-ethanol is licht ontvlambaar en wanneer het in contact komt met hete oppervlakken, zal de damp die dan ontstaat snel gaan ontbranden. Je moet de haard dan ook altijd goed laten afkoelen voordat je er nieuwe vloeistof bijgiet. Gebruik ook nooit meer vloeistof dan aangegeven is door de fabrikant.

Het zijn vooral de tafelhaarden die soms gevaarlijk kunnen zijn omdat ze niet stabiel staan en snel kunnen omvallen. De brandende vloeistof komt dan op de tafel of op de vloer terecht. Bio-ethanol drijft op water en je mag het dus nooit met water blussen, hierdoor zou het vuur zich alleen verder verspreiden. Blussen moet je dus altijd doen met een blusdeken, zand of een CO2- blusser.

Wanneer je de gebruiksvoorschriften van de fabrikant netjes opvolgt en voorzichtig bent met vuur, zijn dergelijke haarden, net als een open haard, veilig te gebruiken. Dat geldt zeker voor de wandhaarden of inbouwhaarden die stabiel zijn ingebouwd.

Wat is de procedure voor de installatie van een bio-ethanol haard

Vrijstaande bio-ethanol haarden vereisen geen installatie, waardoor je deze haarden overal in huis kunt plaatsen. Omdat de haard een vloeibare brandstof heeft moet de haard op een stabiele en veilige plaats worden geplaatst.

Een hangende haard moet aan de muur worden vastgeschroefd met behulp van de meegeleverde schroeven en bevestigingsmaterialen, net als elk ander zwaar object dat aan een muur moet worden opgehangen. Zorg er altijd voor dat de muur sterk genoeg is voor het gewicht van de haard en breng indien nodig extra ondersteuning aan.

Kan een flatscreen televisie boven een bio-ethanol haard worden gemonteerd?

Flatscreen televisies kunnen veilig boven de meeste bio-ethanol haarden worden geïnstalleerd als de haard aan de bovenkant is afgedicht. Sommige hangende bio-ethanol haarden zijn open aan de bovenkant met glas aan de voorkant. Deze haarden zijn niet geschikt voor de installatie onder een televisie, omdat de directe warmte de televisie dan zal beschadigen.

Als de afstand tussen de bio-ethanol haard en de televisie vrij klein is, moet je de haard in de muur plaatsen of in een boezem en de uitsparing versterken met hittebestendig materiaal. Je kunt de televisie ook in een uitsparing in de muur of boezem plaatsen om een hittebestendige barrière tussen de haard en de televisie te creëren.

Ventileren noodzakelijk!

Het grote voordeel van een bio-ethanol haard is dat je geen schoorsteen nodig hebt. Vuur heeft zuurstof nodig. Daarnaast zullen bij verbranding van ethanol afvalgassen ontstaan en dit is vooral CO2 (kooldioxide). Als je een bio-ethanol haard gebruikt zal de lucht in je kamer langzaam maar wel zeker ontdaan worden van de zuurstof en de concentratie CO2 zal stijgen. Een voorwaarde bij een bio-ethanol sfeerhaard is dat er dus altijd goed geventileerd moet worden. Dit is overigens niet specifiek voor bio-ethanol verbranding maar voor iedere vorm van open vuur. Deze ventilatie is niet zo erg als bij een haardvuur (want daar moet je nog zorgen voor de “trek” in je schoorsteen). Een raam op een klein kiertje of de ventilatieroosters open en de mechanische ventilatie op een wat hogere stand is meestal voldoende.

Bio-ethanol sfeerhaard populair

Een sfeerhaard brengt enorm veel gezelligheid in huis. Alleen al de vlammen geeft een knus gevoel en doet denken aan oude huizen met een open haard. Een open haard is prachtig maar velen hebben geen zin om met hout te gaan zeulen en zitten niet te wachten op de rook, roet en het opruimen van het as. Daarom zijn bio-ethanol sfeerhaarden en gas sfeerhaarden zo populair.