Tips wateronderhoud jacuzzi's

Voor schoon, helder en veilig water is het belangrijk dat je de schadelijke bacteriën in het water uitschakelt. Dit wordt ‘desinfecteren’ genoemd. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit nog steeds met chloor. Hieronder vind je de benodigdheden en het stappenplan voor deze desinfectie methode. Het kan echter een stuk makkelijker en effectiever met AquaFinesse.

Desinfecteren met chloor, benodigdheden: teststrips, pH minus/ pH plus, chloorshock (poeder), chloortabletjes, chloordrijvertje.

Stap 1: pH-waarde controleren

Controleer, met een teststrip, altijd eerst de pH-waarde. Deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal = 7.2) Breng de pH-waarde op peil met pH- of pH+

Stap 2: Chloorniveau op peil brengen

Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 liter (1m3) dien je 10ml chloorshock toe te voegen.

Stap 3: Chloorgehalte op peil houden

Vervolgens houd je met chloortabletjes het chloorgehalte op peil. Met een chloordrijvertje kun je de chloorafgifte regelen. De ideale chloorwaarde is zo’n 1,5 tot 2 ppm, maar mag schommelen tussen 1 en 2,5 ppm.

Stap 4: Regelmatig testen

Test met de teststrips regelmatig (minimaal 2 keer per week) de pH en het chloorgehalte.

Stap 5: Meten is weten

Voeg op basis van je meetresultaten de juiste chemicaliën (pH en/of chloor) toe. Overdosering kan bijvoorbeeld leiden tot schuimvorming en/of melkachtig water.

Het wordt vaak vergeten, maar het is zo belangrijk om de leidingen van je jacuzzi regelmatig te reinigen. Met regelmatig bedoelen we eens in de 3-4 maanden; tegelijkertijd met het verversen van het water. Essentieel om aanslag en verstoppingen te voorkomen.

Tijd om het water te verversen? Wacht nog heel even!

Het is het perfecte moment om je leidingen te reinigen; vlak voordat je het water in je jacuzzi gaat verversen. Je hebt namelijk water in je spa nodig om en leidingreinigingsproduct te laten werken. Dit water wordt natuurlijk vies en is niet meer fris om in te zitten.

Tref de juiste voorbereidingen

Voordat je een leidingreinigingsproduct toevoegt, is het belangrijk dat je de volgende twee handelingen uitvoert:

  1. Verwijder de filters (tip: maak deze meteen even schoon met een filterreiniger: of gooi de vieze filter weg om later een nieuwe, schone filter te plaatsen)
  2. Zorg dat alle spuitmonden en luchtkleppen open staan

Ververs het jacuzziwater

Nadat je de gebruiksaanwijzing van het leidingreinigingsproduct goed hebt opgevolgd en de leidingen gereinigd zijn, kun je het water gaan verversen. Doe dit ook echt, want alle vuiligheid uit de leidingen zit nu in het jacuzziwater.