Zwembad: onderhoud

Om vast te stellen welke stof problemen veroorzaakt is het belangrijk te weten hoe u de waardes meet:
Hoe controleer ik de waardes van mijn zwemwater? Deze zijn eenvoudig te meten met teststrips of een digitale testset. Bij de teststrips ziet u aan de strip wat de waardes van het chloor en de zuurgraad(pH) is. Op het potje van de strips staan kleuren, u vergelijkt de strip met de kleuren op het potje om te bepalen of de waardes goed zijn. De digitale testset leest de teststrips digitaal in en geeft de chloorwaarde, pH-waarde en alkaliteit weer.
Hoe worden waterwaardes gemeten? De concentratie van stoffen als chloor, calcium en alkaliteit worden gemeten als parts pro million (p.p.m.) en mg/l.
Waarom je zwembadwater onderhouden belangrijk is:
  • Voorkom een groen zwembad
  • Je zwembadwater wordt groen door algenvorming. De waterbalans is verstoord. Een groen zwembad weer helder krijgen? Lees het stappenplan.
  • Je wilt veilig kunnen zwemmen
  • Met de juiste desinfectiemiddelen als chloor of zout zorg je ervoor dat het water veilig is om in te zwemmen. Vergeet niet regelmatig het water te testen met een testset.
  • Je zwembad gaat langer mee
  • Met de juiste onderhoudsproducten houd je ook het zwembad zelf in goede conditie. Zo voorkom je bijvoorbeeld kalkaanslag op de wanden, in de leidingen en op andere plekken.
Stappenplan: Hoe krijg je een zwembad weer helder?
  1. Controleer altijd eerst de pH-waarde met een tester. Deze moet tussen de 7.2 en 7.4 pH zitten. Breng de pH-waarde op peil met pH- poeder of pH+ poeder.
  2. Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 liter (1m3) dien je 10cc chloorshock toe te voegen.
  3. Zijn de pH-waarde en het chloorgehalte in orde? Dan is in de basis het zwembad klaar voor gebruik.
  4. Vuil, lichaamsschilfers, vetten en bacteriën breken het chloor af. Om het chloorniveau op peil te houden gebruik je chloortabletten voor een constante aanvulling.
  5. Plaats een chloortablet in de skimmer of in een drijfbare chloordispenser
  6. Test met een testset regelmatig (minimaal 2 keer per week) de actuele pH-waarde en het chloorhalte.
  7. Meten is weten. Zwembadwater dat niet goed is, duidt veelal op slecht onderhoud.
Wat is de juiste PH-waarde voor uw zwembad? De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen de 7.2 en 7.6. Dit kunt u controleren met teststrips. pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch/basisch is. Als de pH waarde 7.0 is dan is het water neutraal, bij een hogere waarde wordt gesproken van basisch water en bij een waarde onder de 7.0 is het water zuur. Hoe lager de pH-waarde, hoe beter de desinfectie van uw bad maar de waarde moet ook nog gezond blijven voor uw huid. De pH zwembad waarde is ook van belang voor algvorming en kalkafzetting.
Wat te doen bij een te hoge pH-waarde? Als uw pH-waardes te hoog uitvallen betekent dit dat er sneller algvorming en kalkafzetting ontstaat. De balans van het water is dan niet goed en u dient pH-minus toe te voegen. pH-minus kan de pH-waarde met 0.1 verminderen bij gebruik van 4-10 gram per m3 (afhankelijk van de hardheid van het water).
Gevolgen van een te hoge pH-waarde:
  • Slechte werking van het chloor
  • Geïrriteerde ogen en slijmvliezen, droge huid
  • Beschadiging aan zwemspullen en badkleding
  • Troebel/melkachtig water door verhoging calcium
  • Door de verhoging van het calcium wordt het water hard en gaat de kalk hechten aan de filter van de filterpomp
  • Zwarte rand bij de waterlijn door de hechting van calcium en carbonaten
Wat te doen bij een te lage pH-waarde? Een te lage pH-waarde is slecht voor uw gezondheid en huid. U kunt pH-plus aan het water toevoegen om de pH-waarde van het water te verhogen. pH-plus kan de pH-waarde met 0.1 verhogen bij gebruik van 4-10 gram per m3 (afhankelijk van de hardheid van het water). Gevolgen van een te lage pH-waarde:
  • Geïrriteerde ogen en slijmvliezen, jeuk
  • Beschadiging aan zwemspullen en badkleding
  • Metaal corrodeert 3 keer sneller dus zwembadaccessoires als warmtepompen hebben eronder te leiden
  • Bruin of zwart zwemwater (ook door corroderen metaal)
  • Slechte werking chloor
Wij maken een onderscheid tussen drie begrippen voor het bepalen van de chloorwaardes:
  • De totale chloorwaarde moet liggen tussen de 2 en 3 p.p.m.
  • De vrije chloorwaarde bepaalt de desinfectie van het zwemwater, er wordt dan gesproken over actief chloor en deze waarde moet voor buitenbaden tussen de 2.0 en 2.5 p.p.m. liggen.
  • De gebonden chloorwaarde is chloor wat niet (meer) actief is. Dit chloor ruikt en zorgt voor irritatie aan ogen en slijmvliezen. Het is chloor wat eerder actief chloor is geweest maar zijn functie vervult heeft en werkt nu zelfs de desinfectie tegen. De maximale waarde voor gebonden chloor is 1.0 p.p.m en mag nooit hoger liggen dan de waarde van de vrije chloorwaarde.
Een goede chloorwaarde is dus belangrijk voor stabiel en schoon zwembadwater. Er zijn verschillende manieren om zwembad chloor toe te dienen aan het zwemwater:
  • Chloortabletten zorgen voor een trage afgifte aan het zwemwater, ideaal om in een dispenser, skimmer of drijver te gebruiken voor een continue afgifte aan het water. De tabletten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de grootte van uw zwembad: minitabs van 2,7 gram, minitabs van 90 gram of de tabs van 200 gram.
  • Chloorgranulaat/shock is verkrijgbaar in korrelvorm. Dit maakt een fijnere dosering mogelijk. Chloorshock lost snel op en is ideaal als er veel gezwommen is in het zwembad of na een onweersbui. U voegt eenvoudig een extra dosis chloor toe aan het water.
  • Zoutwatersysteem houdt automatisch het chloorgehalte op pijl zonder nog gebruik te maken van chloortabletten. Het systeem zet zout om in chloor en is op de lange termijn dus een stuk goedkoper dan chloortabletten.

Herstellen van het zwembadwater

Mogelijke oorzaken
  • Vorming van Algen. Dit kan komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH-waardes
  • Teveel cyanuurzuur (enige oplossing is water verversen)
Stappenplan
  1. Bepaal met teststrips wat de waterwaardes zijn.
  2. Als de pH-waarde afwijkt van de normale waarde (tussen 7.2 en 7.6) zoals bij een te lage pH-waarde dan pH-plus toevoegen. Bij een te hoge pH-waarde dan voeg je pH-minus toe. De pH-waardes kunnen ook uit balans zijn door te weinig chloor. Controleer de chloor waardes en blijkt deze te laag te zijn dan chloorshock toevoegen
  3. Laat de filterpomp continue draaien en controleer of de filter schoon is.
  4. Als u het zwembad niet gebruikt dient u deze af te dekken. Advies is om elke 5-7 dagen anti-alg te gebruiken.
Mogelijke oorzaken
  • Loslatende kalkdeeltjes drijven in het zwembadwater
Stappenplan
  1. Bepaal met teststrips wat de waterwaardes zijn.
  2. Doordat het water niet in balans is laat kalk los. Oplossing is om pH-waarde, temperatuur, hardheid en alkaliteit te meten en te corrigeren. Als de pH-waarde afwijkt van de normale waarde (tussen 7.2 en 7.6) dan pH-plus toevoegen bij een te kleine pH-waarde of pH-minus toevoegen bij een te hoge pH-waarde.
Mogelijke oorzaken
  • Teveel vlokmiddel in het water
  • Aluminium object in het water
Stappenplan
  1. Is er een aluminium object in het water? Ja > ga naar stap 2 Nee > Dan zit er waarschijnlijk teveel vlokmiddel in het water. U kunt twee dingen doen: óf de filterpomp continu laten draaien óf juist de hele installatie uitzetten en wachten tot het vlokmiddel naar de bodem zakt en met een zwembadzuiger opzuigen.
  2. Haal het aluminium object uit het water. Controleer de waterwaardes en corrigeer waar nodig. Vervolgens het water goed filteren.
  3. Ter voorkoming kunt u het beste het zwembad afdekken wanneer deze niet in gebruik is en elke 5-7 dagen anti-alg aan het water toevoegen.
Mogelijke oorzaken
  • Het water is teveel belast waardoor er veel gebonden chloor in het water zit. Dit zorgt voor irritatie aan ogen en slijmvliezen.
Stappenplan
  1. Bepaal met teststrips wat de waterwaardes zijn.
  2. Als de pH-waarde afwijkt van de normale waarde (tussen 7.2 en 7.6) dan pH-plus toevoegen bij een te kleine pH-waarde óf pH-minus bij een te hoge pH-waarde toevoegen.
  3. Bij teveel chloor de filter 10 minuten (terug)spoelen en waterpeil aanvullen met schoon leidingwater.
  4. Bij te weinig chloor de chloorshock gebruiken.
Mogelijke oorzaken
  • IJzeroxide in het water
  • Bruine alg in het water
Stappenplan
  1. Zit er alg in het water (glibberig)? Zo Ja > ga naar stap 2 zo Nee > ijzeroxide in het water. Helaas is er geen andere optie dan het zwembad leeg te laten lopen, grondig schoon te maken en opnieuw te vullen.
  2. Bij bruine alg kunt u het beste de filterpomp continu laten draaien en zorgen dat de filter zelf ook schoon is. Ter bestrijding kunt u chloorshock toevoegen en de waterwaardes controleren. Wanneer nodig ook pH-plus of pH-minus toevoegen.
  3. Ter voorkoming kunt u het beste het zwembad afdekken wanneer deze niet in gebruik is en elke 5-7 dagen anti-alg aan het water toevoegen.
Mogelijke oorzaken
  • Dit wordt meestal veroorzaakt door ijzer in het water. Is er grondwater gebruikt?
Stappenplan
  1. Bepaal met teststrips wat de waterwaardes zijn.
  2. Corrigeer de waterwaardes en voeg chloorshock toe.
  3. Laat de filterpomp continu draaien en controleer of de filter schoon is.
Mogelijke oorzaken
  • Waardes zijn te laag, er zit teveel koper in het water.
Stappenplan
  1. Bepaal met teststrips wat de waterwaardes zijn.
  2. Voeg chloorshock toe.
  3. Controleer de overige waardes en voeg wanneer nodig pH-plus of pH-minus toe.
Mogelijke oorzaken
  • Dit vuil is meestal drijvend vet van bijvoorbeeld zonnebrandcrème
Stappenplan
  1. Met zeep en een sponsje of een zwembadborstel kunt u de waterlijn eenvoudig reinigen.
  2. Eventueel gebruik van absorberende sponzen, deze drijven in het zwemwater en nemen oliën, vetten en vuil op.